Lyft av tunga byggnadsdelar görs bäst med en tornkran som manövreras av en utbildad kranförare. Det är ett ansvarsfullt jobb, även om det är ganska bekvämt.
Det har ofta dryftats bland de lärde hur egyptierna egentligen bar sig åt när de byggde de stora pyramiderna i Giza. Att man kunde bygga så enorma konstruktioner med den teknik som var tillgänglig på den tiden är näst intill ofattbart. Det är ju faktiskt över 4 000 år sedan som de uppfördes.
Det som är säkert är att det tog oerhört lång tid och att det kostade massvis av människoliv. Det är något att tänka på för de arbetare som sitter bekvämt tillbakalutade och manövrerar en tornkran vid en byggplats idag. Inte mycket att klaga på om man sätter arbetssituationen i perspektiv.
Tornkranar har stor lyftkapacitet
Tornkranar eller byggkranar som de ofta kallas i var mans mun, finns i många olika storlekar och med olika lyftkapacitet. De största kranarna klarar av att lyfta upp emot 20 ton med en radie på 50 meter. Om du minns något från fysiklektionerna i skolan så förstår du säkert vilket moment det innebär och hur stabilt kranarna måste förankras.
Och visst finns det risker med att använda tornkranar. Bara blotta tanken på att en sådan skulle välta är skrämmande. Därför finns det förstås ett stort regelverk kring sådana kranar och bara seriösa entreprenörer får använda dem. Om du är i behov av att hyra en tornkran är det allra bästa därför att inkludera en utbildad kranförare i paketet.
Andra inlägg
- Rivning i Stockholm – ett uppdrag med ansvar
- Brandskyddsmålning av byggnader
- Takmålning i Stockholm – en investering för framtiden
- Så sätter du guldkant på ditt badrum med en badrumsrenovering i Örebro
- Effektiva lösningar för ställning i Stockholm
- Helhetslösningar formar framtidens byggskyltar
- Säkra ditt hem med professionell brandtätning i Eskilstuna
- Behovet av kompetenta takläggare i Norrköping
- Hantverkskunniga snickare i Enskede
- Byggnadsställningar och dess roll i stadens silhuett